VİNİL(PVC KAPLAMA): Sıradışı yüzeyler
Petro kimyasallardan üretilmiş plastik temelli bir malzeme olan ve çoğu kez vinil olarak adlandırılan pvc kaplama, dünyada ikinci en çok kullanılan plastiktir. Ucuz ve su geçirmez olmasının yanında odun ya da taş gibi doğal malzemelerin imitasyonunda da kullanılabilen bu malzeme, ıslak ve rutubetli olan mekânlarda ve hijyen gerektiren alanlarda rahatlıkla kullanılabilir.
Sayısız renk ve çeşide sahip vinil zemin kaplaması ile ahşap ve seramiği andıran klasik bir görünüm de dahil olmak üzere her türlü dekora uygun görünüm sağlanabilmektedir. Vinil kaplamalar uzun ömürlü yapılan sayesinde yoğun trafik alan bölgelerde bile güzelliğini koruyabilmektedir. Vinil kaplamalar, gürültüyü azaltarak rahat bir zemin sağlar ve sert yüzeylerin aksine vinil zeminer çok daha esnek bir yapıya sahiptir. Günümüzde vinil kaplama kullanılan zeminler, iç mekânların estetik özelliklerini de geliştirmektedir. Genellikle diğer sert yüzeylere benzerliğiyle de bilinen vinil, tüm bu sert yüzeylere kıyasla çok daha sıcak bir görüntü oluşturur.
Tasarımcılar büyük odaları küçük, küçük odaları ise geniş göstermek için desen ve renkleri kullanırlar. Vinil uzun ömürlü bir malzeme olduğu için de renk ve özgün görünümünü rutin bir bakım ile bile yıllarca sürdürebilmektedir. Zeminlere en fazla zarar veren etkenlerden biri olan ve yaşamsal alanlara dışarıdan taşınan toz, kir ve ufak taşlar zemin yüzeyini yıpratırlar. Günlük temizliği deterjanlı bir bezle yapılabilen vinil, ortalama 3 ayda bir koruyucu ve parlatıcı bir cila uygulama bakımı gerektirir.
Boşluksuz ve yekpare görünümde oluşu, birleşme yerlerinin belirsizliği ve ahşap gibi emici olmayışı ile kolay temizlenme özelliğine sahip olan malzeme, renk ve desen zenginliği ile de sınırsız seçenekler sunar. Vinil çizilmeye, lekelenmeye, aşınmaya ve diğer günlük kötü kullanımlara karşı dirençli bir malzemedir. Bu dayanıklılık özellikle rutin yıpranmanın ve aşınmanın etkilerini gösterdiği ticari alanlarda önemli bir kriterdir.
Oldukça hafif olan, kolay kullanım ve uygulama sağlayan vînil, bakteri, böcek ve kemirgen etkilerine, birçok kimyasala karşı direnç gösterdiği gibi ısı, elektrik ve ses yalıtkanlığı da sağlar. Birden fazla kullanım alanı olan bu malzeme aynı zamanda geri dönüşümlü ve çevre dostudur ve düşük enerji maliyetleri ile üretilebilmektedir. Karo veya levha şeklinde kullanılan ve oldukça esnek bir malzeme olan vinıl, birçok dekoratör ve mimar tarafından tercih edilen dayanıklı bir malzeme olma özelliğine sahip.
Neden vinil?
Aşınmaya ve kimyasallara karşı dayanıklıdır.
Yanmaz.
Antistatiktir.
Işıktan etkilenmez ve solmaz.
Yerden ısıtmaya uygundur.
Tekerlekli sandalyeye dayanıklıdır.
Hafiftir.
Bakteri, böcek ve kemirgen etkilerine karşı dirençlidir.
Isı, elektrik ve ses yalıtkanlığı sağlar.
Sıvı ve gaz geçirimsiz bir yapıya sahiptir.
Yoğun güneş, yağmur ve rüzgar gibi kötü hava şartlarına oldukça dirençlidir.
Alev almazlığı sayesinde yangın riskini azaltır.
Geri dönüşümlüdür ve çevre dostudur.
Uzun ömürlüdür, kolay uygulanır ve neme karşı dirençlidir.
Derzsiz, yoğun ve kompakt bir yüzey oluşturur.
Kolay temizlenir, hijyeniktir.
Sürtünmeye ve aşınmaya karşı dirençlidir.
Uzun süre bakım gerektirmez.
Geniş bir renk yelpazesine sahiptir.
Uygulaması kolaydır.
Lekelenme yapmaz.
Solvent içermez.